Grafiek longsterfte vrouwen 2020

Longkankersterfte onder vrouwen nog steeds hoog in Nederland

De Nederlandse gegevens over incidentie en sterfte van kanker worden internationaal gedeeld. In onderstaande figuren wordt de sterfte aan longkanker weergegeven, per 100.000 inwoners en gestandaardiseerd naar leeftijdsverdeling. Nederland wordt daarbij vergeleken met 5 landen waar de sterfte relatief het hoogst is en de 5 landen waar dit het laagst is.

In de Nederlandse Kankerregistratie (NKR) worden cijfers verzameld over incidentie en sterfte bij kanker. Via de Global Cancer Observatory is het mogelijk om de cijfers van landen onderling te vergelijken. Bij vrouwen staat Nederland op de vierde plaats, na Hongarije, Denemarken en Servië. In de Oekraïne en Wit-Rusland is de longkankersterfte aanzienlijk lager. De verschillen in sterfte worden vooral verklaard door variatie in rookgedrag tussen de landen.

Bij mannen blijkt de sterfte het hoogst in Servië en Hongarije. In de Scandinavische landen is de sterfte duidelijk lager.

Gerelateerd nieuws

Invloed van een snelle behandeling op de overleving van patiënten met vroeg stadium niet-kleincellig longkanker

chirurgie bij stadium II niet-kleincellig longkanker Patiënten met klinisch stadium II niet-kleincellig longkanker hebben baat bij een snelle start van een chirurgische behandeling (operatie). Hun overlevingskansen zijn dan hoger. Dit blijkt uit een recente studie van Sosse Klarenbeek van Radboud UMC, IKNL-onderzoeker Mieke Aarts en collega’s. Opvallend genoeg werd dit fenomeen niet gezien bij stadium I en ook niet bij patiënten die behandeld werden met radiotherapie bij stadium II. lees verder

Behandeling stadium II-III niet-kleincellig longcarcinoom gaat flink op de schop

man luistert muziek tijdens immunotherapie Bijna 3.000 mensen krijgen jaarlijks de diagnose stadium-II-III niet-kleincellig longcarcinoom (NSCLC). De behandeling van deze groep patiënten gaat sterk veranderen met de komst van nieuwe opties in de behandelrichtlijnen: adjuvante doelgerichte therapie bij patiënten met een EGFR-mutatie, adjuvante immunotherapie bij patiënten met een hoge PD-L1-waarde en inductiechemo-immunotherapie bij resectabele tumoren. Daarbij wordt het essentieel om al preoperatief weefsel te verkrijgen om moleculaire diagnostiek uit te voeren en de PD-L1-score te bepalen. lees verder